Margün Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MAGEN) tarafından 18 Nisan 2024 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Yenilenebilir Enerji Sektörü Dijital Platformlar, Yönetim Otomasyon ve Kontrol Yazılımları ARGE faaliyetlerinin Tamamlanması hakkında açıklama yapıldı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
Şirketimiz Margün Enerji bünyesinde 10.12.2021 tarihinde Enerji Teknolojileri Yazılım A.Ş. adında yeni bir şirket kurduğu duyurulmuştu. Enerji üretimi alanında mevcut santral kurulumu ve yönetim faaliyetlerimizde uzaktan izleme ve kontrol ( SCADA, EMS), veri analitiği, talep tahmini ve planlama gibi stratejik karar süreçlerini destekleyecek yatırımlarımızın kapsamlı Ar-Ge faaliyetleri ile yürütülmesi çalışmaları tamamlanmıştır. ENSOFT markası altında yapay zeka tabanlı, web portal üzerinde çalışan program ve mobil uygulamaya sahip “Enerji Yönetim İzleme Sistemi” devreye alınmış olup, sistem ticari amaçla da kullanılacaktır.
Yapay zeka destekli bu enerji izleme yönetim sistemi yazılımı ile yenilenebilir enerji santrallerinin sürdürülebilir şekilde enerji üretimini sağlamayı, santrallerin daha verimli işletilmesine katkı sağlamayı, elde edilen veriler ile yapay zeka destekli yazılım sayesinde önleyici bakım planlarının oluşturularak arıza ve müdahale sürelerinin kısaltılması ve üretim kayıplarının azaltılması, buna bağlı olarak bakım işletme sırasında harcanmış olan zaman, iş gücü ve yüksek maliyetlerin önüne geçerek, yenilenebilir enerji santrallerinin günlük, haftalık, aylık ve yıllık bazda etkin ve doğru raporlamalarının yapılarak üretim takiplerinin yapılması ve ilerleyen süreçler için üretilmesi öngörülen enerjinin ve nakit akışının daha doğru planlanabilmesi hedeflenmektedir.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris İklim Anlaşması kapsamında Türkiye, ülkemize yakın pazar olan Avrupa ve Amerika’da yenilenebilir enerji yatırımlarının hız kazandığı görülmekte ve önümüzdeki dönemde de büyümenin devam edeceği öngörülmektedir. Güneş enerji kurulu gücü Dünya’da 2022 yılı itibariyle 1.177.000 MW iken yıllık birleşik büyüme oranı (YBBO) olan %18 ile 2027 yılında 2.706.000 MW’a, Avrupa’da ise yine benzer YBBO ile 209.000 MW’den 471.000 MW’ye çıkması beklenmektedir. Türkiye’de ise 2023 yılı itibariyle 10.386,23 MW iken %24 YBBO ile 2027 yılında 30.000 MW’a ulaşması beklenmektedir (Kaynak: IEA). ABD’de benzer büyüme oranına göre 625.000 MW’a, Dünya da ise 5.855.000 MW’a ulaşması beklenmektedir.
Bu sistem gerek yurtiçi ve yurt dışı yenilenebilir enerji alanında yatırımcılara, gerek Şirketimiz ve grup şirketlerimizin enerji santrallerine, gerekse müteahhitlik faaliyetleri (EPC) ve bakım-onarım hizmeti verdiğimiz ve vereceğimiz santrallere yıllık kullanım anlaşmaları ile satılacak olup, Şirketimizin ilgili sistemden gelir elde etmesi ve ciroya olumlu katlıda bulunması beklenmektedir.
Kamuoyuna ve yatırımcılarımıza saygılarımızla duyurulur.