USD32,25
EURO35,04
GBP40,86
EURO/USD1,09
BIST10.319,96
Petrol83,62
GR. ALTIN2.468,02
BTC65.400,70
ETH2.951,12

İnfo Yatırım 2023 yılı hisse önerileri ve strateji raporu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnfo Yatırım 2023 yılına dair beklentilerini açıkladığı strateji raporunu yayımladı.

Hisse önerileri

İnfo Yatırım 2023 yılı hisse önerileri ve strateji raporu HABERLER, Gündemdekiler, Piyasa Haberleri Rota Borsa

İnfo Yatırım raporundan;

2022 yılı yurt içi piyasalar açısından adeta bayram havası tadında geçti. BİST100 endeksi 2022’de %196 kazandırırken, global piyasalardan da fazlasıyla pozitif ayrıştı. Yurt içi ve yurt dışındaki belirsizliklerin etkisi yabancı yatırımcı ilgisini azaltırken, yükselen enflasyon neticesinde yerli yatırımcı ilgisinin alternatif getiri arayışı içerisinde Borsa’ya yönelimi fazlasıyla arttı.

Dolar tarafının son zamanlarda stabil gitmesi ile KKM’den çıkan nakdin Borsa’ya girişiyle piyasalar desteklendi. Her dönemin ayrı bir hikayesi oluştu. Yükselen enflasyon neticesinde perakende ve enerji, güçlü turizm sezonu ile pandeminin azalması sonrasında ulaştırma, jeopolitik gerginlikle birlikte çelik ve hurda fiyatlarındaki sert yükseliş ile metal ana sanayi, kur oynaklığı ile ihracatçı şirketler, TCMB’nin faiz indirimleri ile bankacılık, açıklanan konut projeleri ile talebin öne çekilmesi ile GYO sektörü öne çıktı.

Diğer bir hikaye ise halka arzlar oldu. Sermayenin tabana yayılması amacı ile birlikte Borsa’nın değerine değer katan halka arzlar fazlasıyla ilgi gördü. Halka arzların performanslarını da göz önüne alırsak yeni yatırımcı kitlesi oluştu ve son verilere göre yatırımcı sayısı 3,8 milyona ulaştı. Nakit girişinin artması, karşılanmayan taleplerdeki nakdin tekrar Borsa’ya girmesi halka arzlar sonrasında Borsa’da yeni bir hikaye oluşturdu. Bilanço dönemleri de katalizör olarak öne çıktı.


2022’de ne aldıysak gitti mottosu oluşmuşken, 2023’te bu durumun olmasını beklemiyoruz.
Makro ekonomi açısından ise hemen hemen tüm ülkeler artırılan faizlerle birlikte resesyon tehlikesi yaşarken, yurt içinde büyüme odaklı strateji çerçevesinde resesyon endişesi olmadan büyüyen bir ekonomi olarak yurt dışından pozitif ayrıştık.

Yurt içi Makro görünüm

2022 yılını geride bıraktığımız bu dönemde 2023 yılı için enflasyonun etkisini görece yitirdiği, Rusya – Ukrayna savaşı kaynaklı yaşanan enerji fiyatlarındaki dalgalanmadan görece az etkilendiğimiz hatta Türkiye’nin bir enerji dağıtım merkezi olması yönünde adımların atıldığı bir süreç bizi bekliyor gibi gözüküyor.


Her ne kadar dünya genelinde artan enflasyon kaynaklı merkez bankaları faiz artış döngüsüne girerken, Japonya, Çin ve Türkiye büyümeyi ve istihdamı öncelikleyen politikalar izledi. Faiz artışlarıyla enflasyon kontrol altına alınmak istense de enflasyonun arz mı yoksa talep kaynaklı mı olduğu ülkeden ülkeye farklılık gösterdi. Faiz artışları, talep yönlü enflasyon üzerindeki etkili olurken arz/üretim kaynaklı enflasyon üzerindeki etkisi ise görece kısıtlı oldu. Küresel çapta yaşanan enflasyon artışının temelinde ise arz
kaynaklı (tedarik zinciri sıkıntıları, artan emtia, enerji ve gıda fiyatları vb.) enflasyon daha baskın bir şekilde ortaya çıktı.


Arz yönlü enflasyon baskısının, Çin’in ekonomiyi coronavirüs kısıtlarını kaldırmasıyla birlikte, azalmaya başlamasına paralel olarak küresel faiz oranlarında da tepe noktasından dönüş sinyallerinin gelmesi sonucunda ise 2023 yılının görece daha destekleyici olacağa benziyor. Buna rağmen birçok uluslararası kurum ve kuruluş ise 2023 yılı için görece karamsar bir tablo ortaya koymakta olup, küresel büyümenin ise IMF’in son raporunda yer verdiği üzere %3,2 seviyesinden 2023 yılında %2,7 hatta %2 seviyesine kadar
gerileme ihtimali söz konusu.

Özellikle gelişmiş ülkelerin, küresel büyümeye sağlayacağı katkının ise %2,4 seviyesinden %1,1 seviyesine inmesi beklenmekte olup küresel ticaret hacmindeki düşüş de benzer beklentileri ortaya koyuyor. Diğer birçok rapor gibi IMF raporunda da dünya ekonomisi için temelde 3 probleme değiniliyor.


Coronavirüs kaynaklı vaka artışı ve tedarik zinciri sıkıntıları,


Merkez bankalarının faiz artırımına devam etmesi ve resesyon/kriz riski,

Rusya – Ukrayna savaşı sonucunda enerji ve emtia fiyatlarında geri çekilmenin kısıtlı kalması,


Birçok kuruma ait raporların yazım tarihleri her ne kadar yeni olsa da Çin’in coronavirüs kısıtlamalarını kaldırması ise çoğu raporda yer almıyor. Dünyanın en büyük ekonomisinin tekrar açılmasının küresel büyüme ve ticaret hacmi üzerinde yaratacağı etki ise kaçınılmaz. Küresel ekonomik büyümeye dair riskler doğal olarak da yurtiçi piyasalarda da yer bulmakta olup bankaların özellikle özel bankaların yurt dışı sendikasyon kredisi borç çevirme oranlarında da düşüş göze çarpmaktadır.

Her ne kadar 2023 beklentileri kurumdan kuruma farklılık gösterse de bizi bekleyen risk ve fırsatları aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz;

Riskler:

Öne çekilen tüketim harcamaları sebebiyle düşen iç talep

Zayıf seyreden dış talep (yeni gelişmeler ışığında beklenen kadar negatif etki etmesi beklenmemektedir)

Yüksek CDS ve artan yurtdışı finansman maliyetleri kaynaklı, kredi musluklarının kapanmaya başlaması

Düşen sabit sermaye oluşumu

Artan cari açık ve bütçe açığı sebebiyle kamu destek ve teşviklerinde kesinti


Fırsatlar:

Tedarik zinciri aksamaları sebebiyle Türkiye’nin küresel üretim merkezi olma olasılığı

Enerji dağıtım merkezi projesi ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar kaynaklı alternatif pazar konumu

Rusya’nın dünyaya açılan kapısı olma rolü

2023 yılı ikinci yarıdan sonra küresel para politikalarının gevşeme olasılığı

İnfo Yatırım Raporundan alınmıştır.

Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir