Temmuz ayında BİST100 endeksi 11252,11 puanla tarihi zirve yaptıktan sonra aradan geçen bir ayda hisselerin çoğunda yaşanan satış baskısı geçtiğimiz haftada hız kesmeden devam etti ve BİST100 endeksi haftayı %0,86 düşüşle 9821,96 puandan kapattı. Haftanın genelinde 9700 ve 10070 puan arasında dalgalanma yaşanırken son işlem gününde hafta sonu riskinin de etkisiyle gerileme süreci devam etti ve hisselerin çoğunda satışlar derinleşti. Peki haftaya borsa nasıl başlar? İşte detaylar…
Pazartesi günü borsa nasıl açılır?
Endeksin 2024 yılındaki yükseliş trendi Temmuz ayının son haftasında aşağı yönlü kırıldı. Sonrasında 1 Ağustos günü trend bölgesine kadar tepki yükselişi yaşanmasının ardından düşüş derinleşti.
BİST100 endeksinin 2024 yılındaki düzeltme dönemlerinde defalarca destek olan 55 günlük ortalama altında kapanış gerçekleştikten sonra satışlar hızlandı. Geride kalan haftada yatay fiyatlama süreci yaşanırken ortalama aşağı yönlü 10000 seviyesine doğru yaklaşmaya devam ediyor. İlerleyen günlerde ortalama üzerinde fiyatlama sürecinin olması teknik açıdan önem arz edecek.
Borsada son üç yılda yaşanan güçlü yükseliş sürecinde daha derin düzeltme dönemlerinde destek olan yükseliş trendi geride kalan haftada aşağı yönlü kırıldı. Yukarıdaki grafiklere göre yükselişe 3 ayrı perspektiften bakıldığında yükseliş sürecine ait tüm major ortalama ve trendlerin aşağı yönlü kırılarak teknik olarak olumsuz süreç yaşandığı görülmektedir. Ancak;
Endeksin geçmiş dönemlerdeki çok daha derin satışlar yaşadığı süreçlere baktığımızda son 3 yılda 200 günlük ortalama (yeşil ortalama) altında fiyatlama yaşanmadığı görülmektedir. En son 2023 yılı deprem sonrası seçim belirsizliğinin yaşandığı derin düzeltme döneminde test edilen 200 günlük ortalama destek olmuştu. Son durumda 200 günlük ortalama 9320 seviyesinde bulunmaktadır. Olumsuz haber akışlarının yaşanması halinde geçtiğimiz hafta Pazartesi gününde olduğu gibi piyasalarda yeniden sert düşüş olması halinde 200 günlük ortalama bölgesi çok önemli destek olarak takip edilecek.
Endekste daha kısa dönemde yaşanan düzeltme sürecinde grafikte görüldüğü gibi destek olan 150 günlük ortalama (kırmızı ortalama) geçtiğimiz son iki haftada destek olmuştur. Olumsuz haber akışlarının olmaması halinde zaten daha önce de destek olan bu bölgeden fiyatların yukarı yönlü uzaklaşması beklenebilir.
Temmuz ayında başlayan satışların ardından Ağustos ayında 9700-10200 arasında fiyatlama süreci görüyoruz. Bu yatay bölgenin ilerleyen günlerde kırılım yönüne göre Eylül ayı ve sonrasının teknik oluşumu belli olacaktır. Sonuç olarak;
- Ortalama ve trendler açısından 10300 bölgesi denge noktası olarak ilerleyen dönemde takip edilecek. Bu bölge üzerinde derin düzeltme sonrası endeksin tekrar yükseliş sürecine kaldığı yerden devam edebileceği değerlendirilebilir.
- 10300 bölgesi altında fiyatlamanın devam etmesi halinde geçmiş yıllarda defalarca ana destek olan 200 günlük ortalama bölgesi (9320 puan) olumsuz koşullarda destek olarak takip edilecek.
- Olumsuz haber akışları devam etmemesi halinde 150 günlük ortalama (9700 puan) altında fiyatlama olmadan tekrar yönün yukarı dönme ihtimali doğabilecektir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.