Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) internet sitesi üzerinden Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası afet bölgesinde yapılan çalışmalara ilişkin 21 Şubat tarihli güncel bilgileri yayınladı.
“OYAK tüm yaralar sarılana kadar deprem bölgesinde” başlığı ile verilen açıklamada Grup Şirketlerine ait vinç, kamyon, iş makinesi, ambulans, itfaiye gibi bölgede ihtiyaç duyulan araçların, şoför, yükleyici ve operatörler ile birlikte resmi kurum ve kuruluşların kullanımına sunulduğu ve İskenderun’daki İsdemir Limanının deniz taşımacılığı operasyonları için kullanıldığı belirtildi.
OYAK grubu şirketlerinden olan ve depremden etkilenen İskenderun Demir Çelik geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, oluşan hasara dair tespit çalışmalarının devam ettiğini, şirketin depremden dolayı oluşacak zararlara karşı sigortalı olduğunu ve oluşan hasarın finansalları önemli ölçüde etkilemeyeceğini açıklamıştı. Açıklama sonrası 20 Şubat tarihinde işleme açılan paylar 20 ve 21 Şubat günlerinde tavan fiyattan işlem gördü.
OYAK Grubunun borsada işlem gören toplam 6 şirketi bulunuyor
- Ereğli Demir Çelik
- İskenderun Demir Çelik
- Oyak Çimento
- Hektaş
- Oyak Yatırım Ortaklığı
- Oyak Yatırım Menkul Değerler
OYAK Grubu şirketlerinden Ereğli Demir Çelik geçtiğimiz hafta yeni geri alım programı açıklamış ve azami 2 milyar TL’lik fonun geri alım için kullanılacağını belirtmişti.
OYAK açıklamasının tam metni
“(21 Şubat 2023 tarihi itibarıyla güncel rakamları içermektedir.)
Kamuoyuna Saygıyla;
Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Kilis’i vuran büyük afet yüreklerimizi yaktı. 6 Şubat Pazartesi günü saat 04:17’deki ilk depremin hemen sonrasında ekiplerimizi harekete geçirdik. Afetten etkilenen illerde farklı sektörlerde faaliyet gösteren OYAK Grubu Şirketlerinde çalışan 8 bine yakın mesai arkadaşımızla irtibata geçerek kendilerinin ve yakınlarının durumlarıyla ilgili bilgi aldık. Bölgedeki depremzedeler için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz.
Afetin ilk gününden itibaren Kriz Koordinasyon Merkezimiz üzerinden, başta AFAD olmak üzere görevli ve yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile bağlantı kurduk. Kriz Koordinasyon Merkezimize intikal eden bilgiler doğrultusunda acil ihtiyaçları belirledik.
Grup Şirketlerimize ait vinç, kamyon, iş makinesi, ambulans, itfaiye gibi bölgede ihtiyaç duyulan araçları, şoför, yükleyici ve operatörlerimizle birlikte resmi kurum ve kuruluşlarımızın kullanımına sunduk. Bugüne kadar 350 kişilik arama kurtarma ekibimiz, 70’e yakın iş makinemiz sahada aktif görev aldı.
21 Şubat 2023 itibarıyla, Grup Şirketlerimizce hazırlanan yaklaşık 1.7 milyon tıbbi malzemeyi, gıda ve hijyen malzemesi ile kıyafetten oluşan 60 bin koliyi, ayrıca kişisel koruyucu donanım, çadır, soba, battaniye, uyku tulumu gibi barınma ve ısınma ekipmanlarını, konteyner ve jeneratörleri kendi lojistik ağımız ile afet bölgesine gönderdik, sevkiyata devam ediyoruz.
Çok sayıda çalışanımızın gönüllü olma istekleri üzerine sadece gönüllü desteğiyle hazırlanan 6 tıra ulaşan hijyen, kıyafet, aydınlatma gibi öncelikli ihtiyaçlardan oluşan bağış kolileri depremzedelere ulaştırıldı. Şirketlerimiz, çalışanlarımız ve tedarikçilerimizden gelen yardımların ihtiyaç sahiplerine teslim edilmesi için koordinasyon sağlamayı sürdürüyoruz.
Depremin etkilediği illerimizdeki fabrika ve tesislerimizi, barınma sıkıntısı çeken çalışanlarımıza ve vatandaşlarımıza imkân dahilinde açtık, 5 bine yakın afetzedeyi ağırlıyoruz. Şu ana kadar 700 bin sıcak kumanya ve yemek dağıtımı yaptık, tüm imkanlarımızla dağıtıma devam ediyoruz.
OYAK Kriz Koordinasyon Merkezi üzerinden İskenderun’daki İsdemir Limanı deniz taşımacılığı operasyonları için kullanılırken, bölgedeki hasar gören havalimanı için de beton ve iş makinesi tedariği sağlayarak onarım sürecine destek olduk.
Hem kurtarma çalışmaları hem de depremzedeler için hayati önem taşıyan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla afetin ilk gününden bugüne kadar bölgeye yaklaşık 8 milyon litre akaryakıt ve motorin sevkiyatı gerçekleştirdik. Hatay’daki Milangaz fabrikamızı kesintisiz üretim planlamasına geçirerek, 47 bin 204 tüpü AFAD’a teslim ettik. 24 saat çalışan üretim merkezlerinde hazır olan tüpleri de en kısa zamanda ilgili kurumlara ulaştırıyoruz.
Afet bölgesine tanker sevkiyatını sürdürerek istasyonlarımızda yakıt sıkıntısı yaşanmaması ve dolum faaliyetlerinin aksamaması için olağanüstü çaba sarf ediyoruz. Yine bölgedeki şirketlerimize ait tesislerimizi de depremzedelerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde takviye ediyor, mobil istasyonları faaliyete alıyoruz.
Bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda gıda, enerji gibi hayati sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerimizde üretimin aralıksız devam etmesini teminen var gücümüzle çalışıyoruz.
Bu süreçte iş birliği içinde olduğumuz tüm kurum ve kuruluşlara, Grup Şirketlerimize ve afetin ilk gününden itibaren özveriyle çalışan tüm mesai arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.
Bu zor günlerde kamuoyunun ve halkımızın şundan emin olmasını isteriz; Türkiye’nin en büyük ve köklü kurumlarından birisi olan OYAK, elindeki tüm imkanları deprem bölgesi için seferber etmiş durumda. Topyekûn seferberlik anlayışıyla sahada ve bize ihtiyaç duyulan her yerde olmaya, afet bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için her desteği sağlamaya devam edeceğiz.
OYAK olarak biliyoruz ki, yardımlaşma ve dayanışma ile üstesinden gelemeyeceğimiz zorluk yok. Bugüne kadar olduğu gibi yarın da ülkemiz için el ele, omuz omuza çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
OYAK”