Borsada son günlerin en çok konuşulan hisse senetlerinden biri hiç şüphesiz Mega Polietilen Köpük Sanayi A.Ş. (MEGAP) oldu. Yatırımcıları adeta şok eden konkordato ilanı sonrası hisseler taban serisi yaptı ve büyük değer kaybı yaşandı. İşte Mega Polietilen Köpük Sanayi A.Ş. (MEGAP) hisselerinde yaşananlar…
MEGAP hisse yorum
Aslında her şey, 8 Ağustos günü JCR Avrasya Derecelendirme’nin şirket için açıkladığı rapor ile başladı. Dercelendirme kuruluşu; bu yıl rapor yayınladığı halka açık şirketler içinde ilk kez bir şirket için “Risk raporu münferit sorgulama kayıtlarına göre gecikme kayıtları ile karşılıksız çek kayıtlarının bildirimi yapıldığı tespit edilmiştir. Mevcut durumdaki gecikmiş bakiyeler ve karşılıksız çek kayıtlarında görülen artışın Şirketin finansal göstergelerini menfi etkilediği kanaatine varılmıştır” ifadelerini kullandı. Bu açıklamadan bir gün sonra şirket, bir açıklama yayınlayarak şu ifadelerle kendini savundu;
“Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon ve enflasyonla mücadele amacıyla uygulanan sıkı para politikası, şirketler kesiminin finansmana erişimini zorlaştırmış ve maliyetlerini artırmıştır. Bu zorluklar özellikle ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan tekstil sektörünü çok olumsuz etkilemiş, gerek satışlarının düşmesi, gerekse finansmana erişimlerinin kısıtlanması sebebiyle pek çok firma ödeme sıkıntısı içerisine girmiştir. Firmaların borçlarını ödememesi, zincirleme etki yaparak, tüm sektörü etkiler hale gelmiştir. 2018 yılından bugüne büyük yatırımları tamamladık ve Şirketimizi tekstil sektörünün önemli bir oyuncusu haline getirmeyi başardık. Yatırımlarımızı tamamlayıp, üretim tesislerimizi birer birer devreye aldığımız günlerde yaşanmaya başlanan ekonomik kriz, tüm sektörümüzü olduğu gibi şirketimizi de olumsuz etkilemiştir. Ürün sattığımız pek çok şirketin ödeme sıkıntısı içerisine girmesi ve borçlarını zamanında ödeyememesi nedeniyle, Şirketimiz tarafından düzenlenen bazı çekler de vadesinde ödenememiş ve karşı firmalar tarafından çeklerimize temerrüt kaydı düşülmüştür. Bu şekilde temerrüde düşülen sınırlı sayıdaki çeklerle ilgili olarak karşı firmalarla görüşülerek borçlarımız yeniden yapılandırılmıştır.
Bankacılık kesimi ile kredi ilişkimiz sorunsuz devam etmektedir. Ayrıca yönetim kurulumuz, Şirketimizin sermayesini güçlendirmek amacıyla 5 Ağustos 2024 tarihinde toplanarak bedelli sermaye artırım kararı almış ve sermayemizin 550 milyon TL artırılarak 825 milyon TL’ye çıkarılması için gerekli yasal süreci başlatmıştır.
Diğer taraftan, Şirketimiz yönetim kurulu başkanı ve en büyük ortağı Sayın Eda Özhan, kişisel mal varlığından Şirketimize 86 milyon TL nakit sermaye avansı koymuştur. Şirket olarak hedefimiz nakit sermaye artırım sürecini en hızlı şekilde tamamlayıp, daha güçlü bir finansal yapı ile faaliyetlerimize devam etmektir.”
Konkordato ilanı
Şirketin bu açıklamasının üzerinden geçen 10 günün sonunda 19 Ağustos akşamı şok bir KAP bildirimi geldi. Şirket ve şirketi yönetim kurulu başkanı Eda Özhan tarafından, Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde 16.08.2024 tarihinde 2024/757 Esas numarası ile açılan dava sonucunda, ilgili Mahkeme tarafından 19.08.2024 tarihinde 3 ay süreyle geçici mühlet ile ihtiyati tedbirlere ilişkin karar verildiği; Şirket hakkında verilen konkordato başvurusunun, Şirketin mal varlığının korunması ve alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemleri sebebiyle, üretim faaliyetlerinin aksamaması amacıyla yapıldığı belirtildi.
Eda Özhan’ın hisse satış başvurusu
Konkordato ilanı sonrası bir açıklama daha yapan şirket, Şirketin hakim ortağı Eda ÖZHAN’ın 16.05.2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na yapmış olduğu pay satışına ilişkin başvurunun Kurul tarafından olumsuz karşılandığını açıkladı.
Gelişmeler sonrası panikleyen şirket yatırımcıları, Borsa İstanbul’dan gelecek açıklamayı beklemeye başladı. Borsa İstanbul, ilk olarak şirket paylarının geçici olarak işleme kapatıldığını açıkladı.
Panik ve Taban serisi
Borsa İstanbul daha sonra, şirket paylarının yakın izleme pazarına alınarak, 22 Ağustos günü yeniden işleme açılmasına karar verildiğini açıkladı. Mayıs ayında 11,74 TL’ye kadar yükselen MEGAP hisseleri, yeniden işleme açıldıktan sonra yaptığı taban serisi ile 29 Ağustos gününü 2,70 TL fiyat ile kapattı. Nisan – Mayıs döneminde yaklaşık 1 ay içinde 4,40 TL’den 11,74 TL’ye kadar yükselerek yaklaşık %166 prim yapan hisse senedinde zirve fiyattan yaşanan kayıp %77 oldu.
Konkordato nedir?
Borçların ertelenmesi anlamına gelen konkordato mali durumu kötü olan borçlular için bir yeniden yapılandırma seçeneğidir. Konkordato hem mali durumu kötü olan borçluları hem de alacaklılarını korumayı amaçlar. Konkordato, iflasa sürüklenen bir şirketin, alacaklıları ile anlaşarak mali yapısını düzenlemeye yönelik bir hukuki süreçtir. Bu süreçte, şirket iflasa karar verilmesini önlemek ve faaliyetlerini sürdürebilmek için alacaklılarıyla bir anlaşma yapmaya çalışır. Konkordato, mahkeme kararıyla taraflar arasında gerçekleşen bir anlaşmadır. Bu anlaşma sayesinde borçlu, borçlarını tekrar yapılandırabilir. Konkordato ilan edebilmek için mahkemenin ve alacaklıların ortak bir karara varması gereklidir. (Kaynak: yapikredi.com)
Bundan sonra neler olur?
MEGAP hisselerinde konkordato kararı sonrası yaşanan taban serisi aslında bir sürpriz değil. Mevcut durum ve yatırımcılar arasında yaşanan panik sonrası ilk işlem günlerinde hissenin sert düşmesi bir anlamda kaçınılmaz duruyordu. Ne zaman ve hangi fiyat seviyesinden olacağını kestirmek zor olsa da, bu aşamadan sonra hisse senetlerinin bir fiyat seviyesinde konsolide olması beklenecek. Konkordato, bir şirketin iflas ettiği anlamına gelmez. Geçmişte konkordato sürecini atlatan bir çok şirket örneği vardır. Borsamızdaki en yakın örnek ise Eminiş Ambalaj’dır. Elbette her şirketin finansal yapısı ve faaliyet kolları ve işleyişi farklı olduğundan, geleceğe dönük net bir beklenti oluşturmak bu dönemde imkansızdır.
Eminiş ambalajla, megap karşılaştırmak ne kadar mantıklı ? Küçük bir operasyonun toplanması çok kolay olabilir, eminis birkaç farklı bidon plastik kutu üreten bir firma.
Megapta çözülme başlarsa ki başladı zannımca, bunu kim toplayabilir ? Köprüden önceki son çıkışta patron bile çıkmaya çalışmış müsade edilmemiş. Patronu durmayan şirkette kim dursun ?