Borsada Ağustos ayında satıcılı seansların ardından 9523,25 puana kadar gerileyen BİST100 endeksi Eylül ayının ilk işlem gününde güçlü alımlara sahne oldu. Sonrasında geçtiğimiz haftanın son gününde yurtdışı borsalarındaki satışların etkisiyle tekrar gerileme süreci devam etti ve BİST100 endeksi haftayı 9771,16 puandan kapattı. Peki haftaya borsa nasıl başlar? İşte detaylar…
Pazartesi günü borsa nasıl açılır?
Temmuz ayından bu yana aşağıda 9700 yukarıda 10200 puanları arasında fiyatlama süreci yaşanan endekste Ağustos ayında 9500 hattına kadar gerileme yaşandı ve ardından 9700-10200 arasında fiyatlama süreci devam etti. Bu çerçevede yaklaşık iki aydır dar bir dörtgen alanda sıkışan piyasada 10200 seviyesinin üzerinde fiyatlama seyri ilerleyen dönemlerde pozitif seyrin oluşabilmesi açısından önem arz etmektedir.
Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi endeksin geçmiş dönemlerdeki çok daha derin satışlar yaşadığı süreçlere baktığımızda son 3 yılda 200 günlük ortalama (yeşil ortalama) altında fiyatlama yaşanmadığı görülmektedir. En son 2023 yılı deprem sonrası seçim belirsizliğinin yaşandığı derin düzeltme döneminde test edilen 200 günlük ortalama destek olmuştu. Son durumda 200 günlük ortalama 9400 seviyesinde bulunmaktadır. Olumsuz haber akışlarının yaşanması halinde geniş resimde 200 günlük ortalama bölgesi çok önemli destek olarak takip edilecek.
Endekste daha kısa dönemde yaşanan düzeltme sürecinde grafikte görüldüğü gibi destek olan 150 günlük ortalama (kırmızı ortalama) geçtiğimiz hafta yine destek olmuştur. Olumsuz haber akışlarının olmaması halinde zaten daha önce de destek olan bu bölgeden fiyatların yukarı yönlü uzaklaşması beklenebilir.
Borsa İstanbul neden düşüyor?
Geçtiğimiz haftaya kadar BİST100 endeksindeki düşüş süreci kendi dinamiklerimizle olurken geçtiğimiz hafta Pazartesi günkü yükselişten sonra yaşanan satıcılı seanslarda yurtdışı borsalarının geri çekilmesi etken oldu. Ayrıca özellikle ülkeye giren yabancı yatırımcının hisse senedi yerine yüksek faiz ortamında faize dayalı yatırım araçları ve tahvile yönlenmesinin etkisi olduğu düşünülüyor. Merkez bankasının açıkladığı verilere göre son bir kaç ay içerisinde yabancıların hisse senedinde satış tarafında olması ve milyarlarca dolarlık tahvil alımı yapması da bu tezi destekler nitelikte. Bunun yanında global piyasalarda dönem dönem artan resesyon endişeleri de piyasalarımıza olumsuz etki edebiliyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch 7 Eylül 2024 tarihinde yaptığı Türkiye değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltti, görünümü “pozitif”ten “durağan”a revize etti. Son aylarda kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan not artışları son Fitch kararıyla devam etti.
Sonuç olarak;
- BİST100 endeksinde yaklaşık 2 aylık gerileme sürecinin ardından ilerleyen dönemde 10200 üzerinde bir fiyatlama olması teknik olarak yeniden pozitif sürecin başlaması için önem arz etmektedir.
- Kısa vade için 9700 bölgesi ara destek, geniş resimde 9400 bölgesi ana destek olarak takip edilmeye devam edilecek.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
O soruyu ben soracaktım borsa niye düşüyor diye o borsanın Maya Allah … versin başka bir şey demeyeceksin