Son günlerde yatırımcıların sıklıkla sordukları sorulardan bir tanesi SASA Polyester hissesinin neden düşüyor olduğu. İşte bu konuda cevap arayanlara yardımcı olabilecek bilgiler.
SASA Polyester hissesi son yıllarda borsada yatırımcısına en çok kazandıran hisselerin başında geliyordu. Piyasa değeri bir ara 435 milyar TL’ye ulaşan SASA polyester şirketinin bu piyasa değeri eleştirilmişti.
SASA hisselerinin hızlı yükselişinin ardından şirket patronunun hisse fiyatı ile ilgili yaptığı “pahalı” yorumu sonrası hisse hızla düşmeye başlamıştı. Ardından Borsa İstanbul A.Ş. tarafından arka arkaya getirilen tedbirler sonrası hisse fiyatları bugün zirve fiyatından yaklaşık %45 aşağıda işlem görüyor. Hissenin eski zirvesine ulaşması için ise yaklaşık %75 yükselmesi gerekiyor.
Sasa Polyester hisselerinin ne zaman yükselişe geçeceği ise merak konusu olmaya devam ediyor. Uzmanlar hissede uygulanan tedbir kararının hisse fiyatlarında sağlıklı fiyat oluşumunu engellediği görüşünde.
Sasa Polyester(SASA) şirketi 2022 yılı 9 aylık bilançosunda 8,008 milyar TL kâr açıkladı. 2022 yılının tümünü kapsayan 12 aylık bilançosu önümüzdeki günlerde açıklanacak. 2021 yılının 12 aylık tüm bilançosu 697,435 milyon TL kâr olarak gerçekleşmişti. Şirketin öz sermayesi, 13,092 milyar TL ve hisse değeri 104,70 e göre şirketin Borsa İstanbul’da 241,081 milyar TL piyasa değeri bulunuyor.
Sasa şirketinin tüm varlıkları toplamından tüm borçları çıkarıldığında ortaya çıkan öz sermaye değeri 13,092 milyar TL ve 9 aylık kârı 8,008 milyar TL iken borsadaki piyasa değeri 241,081 milyar TL olduğu için özellikle sosyal medyada PD/DD 18,41 FK 33,03 çarpanlarına göre pahalı olduğu çokça konuşulmaktadır.
Bir şirketin gelecek yıllardaki kâr miktarının bir önceki yıla göre çok fazla olacağı beklentisinin, piyasa tarafından önceden fiyatlanması halinde şirket çarpanlarının yüksek olması piyasalarda normal görülebilmektedir. Sasa bu nedenle gelecek yıllarda çok yüksek miktarda edeceği kâr beklentileri nedeniyle yüksek çarpanlarla işlem görmektedir. Bu nedenle Sasa Polyester şirketinin şu anki çarpanlarla pahalı olup olmaması tamamen ilerideki yıllarda elde edeceği kâr ile doğru orantılı olmak zorundadır.
Örneğin 2023 yılında Sasa şirketinin 30 milyar TL kâr edeceğini varsayalım. Mevcut şu anki hisse fiyatı 104,70 e göre 241,081 milyar TL olan piyasa değeri 30 milyar TL kâr beklentisi olması halinde fiyat kazanç oranı 33,03 den yaklaşık 8 e düşecektir ve FK olarak pahalı olarak nitelendirilen seviyede olmayacaktır. Ancak şirketin ilerleyen bilanço dönemlerinde kârlılığı artmaz veya tam tersine azalması halinde çarpanlar daha da yükseleceği için şirketin gelecek beklentileri adına pahalı olduğu düşünülebilir.
Sonuç olarak mevcut piyasa çarpanları yerine gelecek bilanço dönemlerinde şirketlerin edeceği kârların ne olacağı çok daha önem arz etmektedir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.