VİOP, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin Borsa İstanbul bünyesinde alım satımının gerçekleştirildiği piyasanın kısa adıdır. VİOP’ta endeksler, emtialar, dövizler ve hisse senetleri üzerinden düşüş veya yükseliş yönlü işlemler yapılabilmektedir. Bu yazımızda VİOP işlemlerinde kar zarar hesaplama örnekleri ile işlem detaylarını anlatacağız.
VİOP kar/zarar hesaplama örnekleri
Gelecekte ASELS payının fiyatının yükseleceğini düşünen bir yatırımcının VİOP’ta Ekim vadeli ASELS sözleşmesi olan F_ASELS1023 de 40,00 fiyattan uzun (alış) yaptığını düşünelim. 1 adet ASELS pay vadeli sözleşmenin de fiyatının 1500 TL olduğunu düşünelim. Yatırımcı 100 kontrat alış işlemi için 1500×100=150.000 TL başlangıç teminatı yatırarak pozisyon açmış olur. VİOP’ta pay vadelilerde 1 kontrat aslında hisse piyasasında 100 lotun karşılığıdır. Dolayısıyla 100 kontrat alış işlemi yapan yatırımcının aslında 10.000 lot hisse almış gibi işlemde olduğu düşünülebilir. Hisse vadeli fiyatı 50 TL’ye yükseldiği taktirde 10000 lot hisse üzerinden 100.000 TL kazanç elde edilir.
VİOP piyasasında bu işlemde de görüldüğü gibi ASELS pay vadeli örneğindeki gibi aslında 40 TL’den 50 TL’ye %25 pay vadeli yükselişinden 150.000 TL’lik pozisyon ile 100.000 TL (%66) kar elde edilmiş olur.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.