Borsa İstanbul, tasarruf sahipleri için en cazip yatırım aracı olmayı sürdürüyor. Yatırımcı sayısının her geçen gün arttığı borsada, yatırımcılar tavan seviyelerden işlem gören hisseleri nasıl alacağını merak ediyor. Peki tavan yapan hisse ertesi gün nasıl alınır? Borsada tavandan emir vermek ne demektir? Bu makalede bu sorulara cevap arayacağız..
Borsada tavandan emir vermek
Borsada işlem gören hisse senetleri, fiyatlarının belirli bir aralıkta hareket etmesine izin veren üst ve alt sınırlara sahiptir. Hisse senedinin fiyatının bu sınırlara ulaşması durumunda, belirlenen bu sınırların üst noktasına tavan denir. Hisse senedi en üst sınırdan talep görmeye devam ettikçe tavandan alış yapmak isteyen yatırımcı ve emir sayısı artar. Satıcı yetersiz olduğu sürece de tavanda işlem görmeye devam eder. Bu duruma tavan kilit denir. Tavan fiyatta verilen alım emirleri, sizden önce verilen emirlerin arkasında sıraya alınır ve önceki alım emirleri gerçekleşmeden sizin verdiğiniz emir gerçekleşmez.
Tavan yapan hisse ertesi gün nasıl alınır?
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir. Ancak bu durum riskli bir yatırım yöntemi de olabilir. Bazı hisseler tavan oldukları günün ertesi gününde yükselişine devam etseler de, bazıları artı açılış sonrası düşüş yaşayabilmektedir.
Tavan kapatan hisse ertesi gün
Hisselerin tavan yapması genellikle şirketin olumlu haberleri veya piyasa koşullarının olumlu olması gibi faktörlere bağlıdır. Tavan yapan bir hisse genellikle yoğun talep nedeniyle fiyatında büyük bir artış yaşar. Bu nedenle, tavan yapan bir hisse almak için fiyatı yükselmeye başlamadan önce doğru zamanda alım yapmak önemlidir. Ancak, tavan yapmış bir hisseyi almak her zaman tavsiye edilmez, çünkü hisse fiyatı bir süre sonra düşebilir.
Bu nedenle, yatırım yapmadan önce şirketin temel analizini yapmak, şirketin finansal durumunu, yönetim ekibinin kalitesini, büyüme potansiyelini, rekabet avantajlarını ve gelecekteki potansiyel riskleri değerlendirmek önemlidir. Ayrıca, teknik analiz yöntemlerini kullanarak da hisse fiyatının hangi yönde hareket edebileceğini anlamak için grafikleri incelemek faydalı olabilir.
Sonuç olarak, yatırım yaparken dikkatli olmak ve sağlam bir strateji belirlemek önemlidir. Tavan yapmış bir hisse alırken, uzun vadeli yatırım hedefleri ve risk toleransı gibi faktörleri de dikkate almak gerekir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.