Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye için beklenen kredi notu ve görünümüne ilişkin değerlendirmeyi yayımladı.
Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B3” olarak teyit ederken, görünümünü “durağan”dan “pozitif”e revize etti.
Moody’s, en son 12 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’den ‘B3’e indirirken, ‘Negatif’ olan görünümü ise ‘Durağan’a revize etmişti. Çoğu ekonomist tarafından Moody’s’in Türkiye kredi notunu “B3” de sabit bırakarak görünümü “pozitif” yapması bekleniyordu.
Görünümün ”durağan” dan “pozitif” olarak değiştirilmesinin ana etken nedeninin ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik ve ortodoks para politikasına dönülmesi olduğu belirtildi. İlerleyen dönemde ortodoks politikalara devam edilmesi halinde Türkiye’nin makroekonomik dengesizliklerinin azalma olasılığının artacağına dikkat çekildi.
Manşet enflasyonun yakın vadede daha da artması muhtemel olsa da, enflasyon dinamiklerinin değişmeye başladığına dair işaretler olduğu bunun da para politikasının güvenilirliğini ve etkinliğini yeniden kazandığının göstergesi olduğu belirtildi.
Parasal sıkılaştırmanın aynı zamanda Türkiye’nin büyük dış dengesizliğinin azaltılması ve TCMB’nin döviz rezervlerinin yeniden yapılandırılması olasılığını da artırdığı, her ikisinin de ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azalttığı vurgulandı.