Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 2024 yılında ülkelerin kredi derecelendirme takvimini yayımladı. Yayınlanan 2024 yılı takviminde, Türkiye’nin Moody’s takvimindeki değerlendirilecek ilk ülke olarak yer alması dikkati çekti. Türkiye’nin kredi derece takvimine göre değerlendirme tarihleri ise şu şekilde oluştu;
Takvime göre Türkiye’nin kredi notu ve görünümü değerlendirmesi için ilk tarih 12 Ocak 2024, ikinci tarih ise 19 Temmuz 2024 olarak açıklandı. Moody’s gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladığı takvimlerinde ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesine rağmen bazı dönemlerde değerlendirmeyi pas geçtiği görülebilmektedir. Ülkelerde önemli ekonomik, siyasi veya jeopolitik gelişmeler olduğu dönemlerde kredi derecelendirme kuruluşları belirtilen tarih dışında plansız bir tarihte değerlendirmede bulunabilmektedir.
En son 2023 yılı takvimine göre 15 Aralık tarihinde açıklanması beklenen Türkiye’nin kredi notu ve görünümü, yatırımcılar tarafından ilgi ile takip edilmiş yazılı ve sözlü basında yer almıştı ancak 15 Aralık tarihinde Moody’s tarafından değerlendirme yapılmamıştı.
15 Aralık tarihinde değerlendirmeyi pas geçen Moody’s aradan geçen 4 gün sonra 19 Aralık 2023 tarihinde Türkiye ekonomisine ilişkin kredi görüşü adı altında rapor yayınlayarak, parasal sıkılaşmaya devam edilmesi halinde Türkiye’nin kredi notu görünümünün pozitife çevrilebileceğini açıklamıştı.
Moody’s, en son 12 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’den ‘B3’e indirirken, ‘Negatif’ olan görünümü ise ‘Durağan’a revize etmişti. Çoğu ekonomist tarafından Moody’s’in 15 Aralık 2023 değerlendirmesinde Türkiye kredi notunu “B3” de sabit bırakarak görünümü “pozitif” yapması bekleniyordu.
Moody’s’in son raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2, gelecek yıl yüzde 2,6 ve 2025’te yüzde 3 büyümesinin beklendiği kaydedilmişti.