Koza Altın İşletmeleri A.Ş. (KOZAL) 8 Temmuz 2024 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Kaymaz Altın Madeni 3. Maden Atığı Depolama Tesisi Projesi hakkında açıklama yapıldı.
Açıklamada Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin 2023/858 E., 2024/651 K. sayılı kararı ile; “ÇED Yönetmeliği’nin Ek-1 listesine tabi olan söz konusu projeler için tek ÇED başvuru dosyası hazırlanıp davalı idareye başvurularak bu projelerin çevresel etkilerinin kümülatif olarak ve aynı ÇED sürecinde değerlendirilmesi gerekirken, entegre bir projenin tüm etkilerinin bir bütün olarak en başta değerlendirilmesi ve alınacak tedbirlerin de ona göre belirlenmesi olanağının ortadan kaldırılmasına sebebiyet verecek şekilde, entegre projenin parçalara ayrılması suretiyle, müdahil şirket tarafından Çanakkale ili, Merkez ilçesi, Serçiler ve Terziler köyleri civarında kurulması planlanan Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesinden ayrı planlanan dava konusu Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi (Madt-3) Projesi ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilen 15/08/2023 tarih ve 7210 sayılı Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı’nda” hukuka uygunluk bulunmadığı değerlendirildiği ve Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, dava konusu işlemin iptaline hükmedildiği belirtildi. İlgili kararın kesinleşmediği ve yargılamanın devam ettiği ifade edildi.
10.05.2024 tarihli KAP açıklaması ile; Kaymaz Altın Madeni 3.MADT (Maden Atığı Depolama Tesisi) ve Kızılağıl Sahası Kapasite Artışı Projesi’ne ilişkin olarak verilen ÇED olumlu kararının iptali talebiyle açılan Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin 2023/858 E. sayılı dosyasında, ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulmasına hükmedildiği açıklanmıştı.
Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin 2023/858 E., 2024/651 K. sayılı kararı ile; “ÇED Yönetmeliği’nin Ek-1 listesine tabi olan söz konusu projeler için tek ÇED başvuru dosyası hazırlanıp davalı idareye başvurularak bu projelerin çevresel etkilerinin kümülatif olarak ve aynı ÇED sürecinde değerlendirilmesi gerekirken, entegre bir projenin tüm etkilerinin bir bütün olarak en başta değerlendirilmesi ve alınacak tedbirlerin de ona göre belirlenmesi olanağının ortadan kaldırılmasına sebebiyet verecek şekilde, entegre projenin parçalara ayrılması suretiyle, müdahil şirket tarafından Çanakkale ili, Merkez ilçesi, Serçiler ve Terziler köyleri civarında kurulması planlanan Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesinden ayrı planlanan dava konusu Kaymaz Altın ve Gümüş Madeni Üçüncü Kapasite Artışı ile İlave Maden Atık Depolama Tesisi (Madt-3) Projesi ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilen 15/08/2023 tarih ve 7210 sayılı Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı’nda” hukuka uygunluk bulunmadığı değerlendirilmiş ve Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir. İlgili karar kesinleşmemiş olup yargılama devam etmektedir.
Yatırımcılarımızın bilgilerine sunarız.
Saygılarımızla,