Rönesans Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. taslak izahnamesini SPK onayına sunarak halka arz sürecini başlattı.
Toplam 350.000.000 adet payın satışı düşünülen halka arza Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderlik edecek. Halka arzda satılacak payların 307.206.195 adedi sermaye artışı yolu ile, 42.793.805 adedi ise ortak satışı yolu ile satışa sunulacak. Halk arz sonrası halka açıklık oranı %25 olacak olan şirketin paylarında 30 gün boyunca fiyat istikrarı planlanıyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) geçtiğimiz günlerde aldığı karar gereği bireysel yatırımcılara eşit dağıtım yapılacak olan halka arzının 2023 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.
Rönesans Enerji halka arz izahnamesi için tıklayınız
Şirket hakkında
Rönesans Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş., Rönesans Holding’in bağlı şirketlerinden biridir ve enerji sektöründe yatırım yapmaktadır. Rönesans Enerji, faaliyetlerini yürütürken, Holding’in inşaat alanında kazandığı deneyimlerden büyük ölçüde yararlanmakta ve bu deneyimleri, stratejik hedeflerine ulaşabilmek amacıyla kullanmaktadır.
Rönesans Enerji, hızla büyüyen Türk enerji piyasasındaki yatırım olanaklarını değerlendirebilmek amacıyla 2009 yılında kurulmuştur. Enerji sektöründe oldukça deneyimli bir ekibe sahip olan Rönesans Enerji, faaliyetlerine öncelikle, yenilenebilir enerji üretimi alanında yatırım yaparak ve özellikle de hidroelektrik santralleri inşa ederek başlamıştır.
Rönesans Enerji’nin ilk yatırımı, Karabük yakınlarındaki Yalnızca Hidroelektrik Santrali’ni (HES) inşa etmek olmuştur. Bir kamu ihalesi sonucunda, bu santralin inşa edilmesini ve 40 yıl boyunca işletilmesini öngören bir lisans elde eden Rönesans Enerji, böylece ilk yatırımına başlamış ve Yalnızca HES’in yapımını 18 ayda tamamlamıştır. 15,75 MWm kurulu güce sahip olan Yalnızca HES, Ekim 2009 itibarıyla enerji üretmeye başlamıştır.
Rönesans Enerji, 2009 yılında aynı yöntemle iki yeni hidroelektrik santrali daha inşa etme ve işletme lisansı almıştır. Amasya’da Yeşilırmak nehri üzerinde inşa edilen toplam yaklaşık 39,40 MWm kapasiteli Kale ve Osmancık hidroelektrik santralleri, 2013 yılının Şubat ayından itibaren işletilmeye başlanmıştır. 2010 yılının Mart ayında dördüncü hidroelektrik santralinin inşa edilmesi ve işletilmesi lisansını alan Rönesans Enerji, Kars’ta Aras nehri üzerine yaklaşık 22,10 MWm kurulu güce sahip Sena Hidroelektrik Santralini inşa etmiş ve 2013 yılının Ağustos ayından itibaren işletmeye başlamıştır. Rönesans Enerji, Aksu Grubu ile %50 ortak olarak, yaklaşık 36,92 MWm kurulu güce sahip Erzurum Özlüce hidroelektrik santralini inşa etmiş ve 2013 yılının Aralık ayından itibaren işletmeye başlamıştır. Rönesans Enerji 2016 yılında Şanlıurfa’da yer alan Şanlıurfa HES’i üretim portföyüne katarak, 2016 yılı sonu itibarıyla işletmedeki kurulu gücünü 166 MWm düzeyine çıkarmıştır.
Kurulu güç kapasitesini daha da arttırmayı hedefleyen Rönesans Enerji, bu nedenle enerji piyasasını yakından takip etmekte ve uygun bulduğu projelere yatırım yapmayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, Haziran 2022’de gerçekleştirilen YEKA RES-3 yarışmasında Malatya, Çorum ve Sivas olmak üzere 3 bölgeyi Rönesans Enerji kazanmıştır. Toplam 170 MWe / 182 MWm kapasiteye sahip 3 bölge için projeler geliştirilmektedir. Bunun yanısıra işletmedeki santrallere bütünleşik 22 MWm gücünde güneş santrali yatırımları planlanmakta, ayrıca Türkiye’nin farklı bölgelerinde öztüketime yönelik lisanssız rüzgar ve güneş enerji santral geliştirme çalışmaları devam etmektedir. . Geliştirme safhasında halihazırda toplam 280 MWm proje bulunmaktadır.
Rönesans Enerji, elektrik üretiminin yanı sıra;
- Elektrikli araç şarj ağı yatırımları,
- Elektrik ticaret ve satışı,
- Yenilenebilir enerji sertifikası ve karbon emisyon azaltım sertifikası ile ilgili satış faaliyetlerinde bulunmaktadır.
Rönesans Enerji internet sitesinden alınmıştır.