Borsa İstanbul’da halka arzlara olan ilgi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Yatırımlarında az para ile kazanç elde etme amacı güden yatırımcılar halka arzları bir fırsat olarak görüyor. Halka arzlara nakit para dışında blokaj ve teminat yöntemi ile de katılım sağlanabiliyor. Bu blokaj yöntemleri arasında en çok kullanılanlardan biri de fon blokajı ile halka arza katılmak. Peki fon blokajlı halka arz nasıl alınır? Fon blokajlı halka arz ne demek? Halka arz fon teminat gösterme nasıl yapılır? İşte cevaplar…
Fon blokajlı halka arz ne demek?
Halka arzlar için hazırlanan izahnamelerde, nakit dışında teminat gösterilerek halka arzlara katılım yapılabilecek kıymetler vardır. Bu kıymetler arasında fonlar da bulunmaktadır. Bu fonlar para piyasası fonu, Kısa vadeli borçlanma araçları fonu, borçlanma araçları fonu, hisse senedi fonları, değişken fon, kira sertifikaları katılım fonları gibi çeşitlerde olabilmektedir. Her bir fon için yüzde kaç teminat kullanılacağı bilgisi izahnamelerde belirtilmektedir. Genellikle en yüksek teminat para piyasası fonlarında ve kısa vadeli borçlanma araçları fonlarında %97 olarak kullanılabilir. Diğer fonlarda ise %90’a kadar teminat kullanmak mümkündür.
Bu durumda nakit paraya ihtiyaç duymadan elimizdeki fonlar ile halka arza katılmak mümkündür. Ancak burada atlanmaması gereken detay şudur; Şayet hesabınızda hiç nakit yoksa ve fon blokajı ile halka arza katıldıysanız, halka arz sonuçlarında aldığınız hisse kadar eksi bakiyeniz olacaktır. Bu eksi bakiyeyi ya nakit yatırarak, ya da fonların bir kısmını satarak kapatabilirsiniz.
Fon blokajlı halka arz nasıl alınır?
Fon blokajı ile halka arz alabilmeniz için öncelikle izahnamede, kullandığınız kurum üzerinden fon blokajına izin verilmiş olması gerekmektedir. Bazı banka ve kurumlarda yatırımcılar blokaj ve teminat seçeneklerini kendileri seçebilirken, basılarında ise kurumları ile irtibata geçerek form doldurmaları istenebilmektedir. Bu sebeple bu tür taleplerden önce aracı kurum ile irtibata geçmek faydalı olacaktır.
Teminata aldığınız kıymetler aynı zamanda blokaja alınır ve sonuçlar açıklanıp blokaj kalkana kadar bu kıymetlerde herhangi bir satış işlemi gerçekleştiremezsiniz.
Halka arzlarda teminat ve fon blokajı gösterme yöntemi Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi, TEB, Denizbank ve daha bir çok banka ve aracı kurumlar üzerinden yapılabilir. Burda önemli detay, halka arz izahnamesinde size aracılık eden banka ya da aracı kurumdan hangi teminatları kullanabileceğinizi kontrol etmektir. Tüm halka arzlarda hangi banka ve kurumdan hangi teminatların kullanılabileceği bilgisine Rotaborsa halka arz haberlerini takip ederek ulaşabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir